Showing posts with label Simple and Compound Interest. Show all posts
Showing posts with label Simple and Compound Interest. Show all posts

Friday, 28 August 2015

Simple and Compound Interest

Important Formula: 


1. SI= P*R*T/100
2. Amount after 't' year compounded annually at rate 'r' pa.
                      A   = P[1+(R/100)]^t 

3.  When , Difference between CI and SI is given,such that CI-SI= D

for 2 year

P=  D [100/r]^2

for 3 year

P=  [ 100/ (300+r)]*D [100/r]^2 

4. A sum of money becomes x times in n1year  and y times in n2 year based on  Compound Interest : 

( x times)^ 1/n1   =  ( y times )^ 1/n2

5.A sum of money becomes x times in n1year, then time required to become  y times  based on  Simple  Interest 

TIME, n2  = [ y times - 1/ x times- 1]* n1

6. For Simple  Interest 
Rate*time = 100( n-1), here 'n' is how much times money has become.



Solved Example 

Q1. Rs. 800 amounts to Rs 920 in 3 year at certain interest rate of SI. If rate is increased by 3 % then find the amount after 3 year.

Solution:
When interest rate is increased by 3% then
extra earned to be earned=
3%  of 800 Rs for 3 year = (800*3/100)*3 = 72
Hence,  72 Rs extra interest will be earned. Hence amount will be 920+72 =992.

Q2. A certain sum of money amounts to Rs 1680 in 3 year and it becomes 1920 in 7 year at certain rate of Simple Interest.  Calculate Principal amount?
Solution:

Extra interest earned in (7-4=3 ) 3 year is  (1920-1680= 240) is 240 Rs.
hence , Interest earned in 1 year is  = 240/4 = 60
therefore ,Interest earned for first 3 year is  = 60*3 = 180 rs.
Now, use amount and interest for first 3 year only
Principal = Amount- Interest  = 1680-180 = 1500
Principal = 1500.

Q3. Under SI condition a sum of money becomes 4 times of itself in 30 year . find rate?
Solution :
100..............to ..............400  in 30 year
It means Interest earned in 30 year is = 300 Rs.
Thus, interest earned every year is 300/30= 10.
Now 10 Rs interest is earned on 100 Rs , hence rate % =( 10/100)*100 = 10%

Q4. A sum of money become 2 times in 5 year at a certain rate of SI. Find the time in which the same amount will be 8 times at same rate of SI.

Solution : 

Use the following equation:
Method 1
A sum of money becomes x times in n1year, then time required to become  y times  based on  Simple  Interest 

TIME, n2  = [ y times - 1/ x times- 1]* n1



  TIME, n2/5 = [ 8-1/ 2-1]
               n2  = 35

Method 2 :

equation 1
100................SI= 100 in 5 yr.....................200
equation 2
100.................SI= 700 in 'n2' yr ................800

Now, In order to earn 7 times interest [ SI is 100 and 700 respectively in two cases] time should be 7 times [ keeping rate constant]

time, n2 = 7* n1 = 7*5 = 35 year.

Q5. In a certain time  a sum of money becomes  3 times at 5 %. At what rate of SI , the same sum  will be 6 times in same duration.

equation 1
100................SI= 200 in 't' yr @ 5%.....................300
equation 2
100.................SI= 500 in 't' yr @ 'r%'................600

Now, In order to earn 2.5 times interest [ SI is 200 and 500 respectively in two cases] rate  should be 2.5 times [ keeping rate constant]

rate, r = 5%* 2.5 times  = 12.5%.

Please note, CI can be calculated easily without using any formula.
Just follow the concept,that CI will contain SI and Extra Interest (i.e.interest on interest )
Q6. P = 10000, rate= 10% per annum.  calculate CI for 2 year?
solution:

for yr 1 st :  Interest earned = 10 % of 10000=  1000
for yr 2nd : Interest earned = 1000  + interest on interest for yr 1.
                                       = 1000 + [ 10% of 1000]
                                        = 1000 +100

Total CI = (1000+1000+100) = 2100

Q6. P = 15000, rate= 10% per annum.  calculate CI for 3 year?

solution:

for yr 1st :  Interest earned = 10 % of 15000=  1500
for yr 2nd : Interest earned = 1500  + interest on interest for yr 1.
                                       = 1500 + [ 10% of 1500]
                                        = 1500 +150

for yr 3rd : Interest earned= 1500+[ 10% of 1500 for year 1]+[ 10% of 1500 for year 2]+ [ 10% of 150 for year 2]
for yr 3rd : Interest earned= 1500+150+150+15

Total CI = 1500+ (1500+150)+(1500+150+150+15)
              =4500+450+15 = 4965
Total CI = 4965.


Q7. P = 20000, rate= 20% per annum compounded half yearly .  calculate CI for 1.5 year?


solution:
In this case, actually we have to calculate CI for 3 year at the rate 10 % per annum compounded annually.

for yr 1st :  Interest earned = 10 % of 20000=  2000
for yr 2nd : Interest earned = 2000  + interest on interest for yr 1.
                                       = 2000 + [ 10% of 2000]
                                        = 2000 +200

for yr 3rd : Interest earned= 2000+[ 10% of 2000 for year 1]+[ 10% of 2000 for year 2]+ [ 10% of 200 for year 2]
for yr 3rd : Interest earned= 2000+200+200+20

Total CI = 2000+ (2000+200)+(2000+200+200+20)
              =6000+600+20 = 6620
Total CI = 6620.


Q8. If diferrence between SI and CI for 3 year is Rs 31 at rate 10% per annum. Calculate Principal?

solution:

We know that, 
When , Difference between CI and SI is given, 
such that CI-SI= D
for 3 year

P=  [ 100/ (300+r)]*D *[100/r]^2 
p= [ 100/ (300+10)]*31* [100/10]^2
  = [100/310]*31*100   =  1000
p = 1000

Q9. At what rate % per annum, a sum of money becomes doubles itself in 12 years.

For Simple  Interest 
Rate*time = 100( n-1), here 'n' is how much times money has become.
rate *12 = 100(2-1)
rate = 100/12   = 8.33

Q9.In how much time , a sum of money becomes 17/5 times  itself   at the rate  of 12% per annum.
For Simple  Interest 
Rate*time = 100( n-1), here 'n' is how much times money has become.
12 * time = 100*[(17/5)-1]
12*time = 100*[12/5]   = 240
time = 240/12  = 20
time = 20 year.